Cum ne protejam de fraudele de tip wangiri?

Fraudele de tip wangiri au inceput sa devina din ce in ce mai comune in ziua de azi, de aceea Orange Romania a dat un semnal de alarma tuturor abonatilor cu privire la acest tip de frauda. Compania vine in ajutorul clientilor oferindu-le chiar si o pagina dedicata in care clientii afla cum sa se fereasca de acest tip de frauda. Frauda de tip wangiri este una destul de comuna, acest termen de „wangiri” provenind din Japonia, el insemnand „suna o data si inchide”. Escrocheria aceasta nu este noua, ea fiind una folosita si in trecut in tara noastra.

Autorii acestui tip de infractiune suna de pe numere internationale cu supra-taxare, apelurile fiind facute bulk, catre numere aleatoare. Persoanele care raspund sau cele care suna inapoi li se solicita sa ramana cat mai mult timp in convorbire, costurile convorbirii respective regasindu-se ulterior pe factura. Pentru a se da toate aceste apeluri in masa, atacatorii se folosesc de niste programe speciale, programe recunoscute pentru faptul ca automatizeaza procesul respectiv. E posibil ca atunci cand sunteti apelati si raspundeti la apelul respectiv, sa auziti chiar niste reclame la diverse produse sau servicii. Reclamele respective va indeamna sa sunati inapoi, astfel incat atacatorul sa reuseasca sa obtina mai multi bani de pe urma atacului respectiv.

Citește și:  Prima comanda in aplicatia Joom

Trebuie asadar sa nu raspundeti la apelurile neasteptate, mai ales la cele primite de la numerele internationale. Ideal ar fi nici sa nu sunati inapoi numerele de telefon care vi se par a fi suspecte. De aceea, in situatia in care sunteti victima unui astfel de apel sau suspectati faptul ca sunteti vizati de un astfel de atac, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa inchideti apelul respectiv si sa blocati cat mai curand numarul de telefon. In acest fel, atacatorul nu va mai putea sa va contacteze folosind numarul respectiv.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.