Dotarile din bucatarie pentru o viata sanatoasa

Fiecare casa trebuie sa aiba cateva dotari pentru a fi functionabila, iar cei care locuiesc acolo sa poata trai cu un minim confort: aragaz, frigider, masina de spalat haine, o sursa de incalzire a imobilului si instalatii sanitare – toaleta, dus, chiuvete in baie si bucatarie.

Pe langa acest strict necesar al unei case, restul dotarilor ar trebui sa foloseasca unui stil de viata sanatos.

Congelatorul si pastrarea vitaminelor

Unul dintre cele mai importante daruri ale tehnologiei ultimelor decenii este congelatorul si posibilitatea de a pastra alimentele inghetate.

Pe langa pastrarea prin congelare a mancarii care a ramas de la o masa – supe, de exemplu –, legumele si fructele care se gasesc din abundenta vara pot fi pastrate – crude sau semipreparate – prin inghetare. Beneficiile acestei metode, fata de conservarea in borcane, sunt pastrarea prospetimii si a vitaminelor, a gustului, dar si a conservarii fara conservanti.

Deshidrator pentru legume si fructe

O alternativa excelenta pentru pastrarea unor legume si fructe este uscarea. Hribi se pot pastra peste iarna si in congelator, dar prin uscare isi pastreaza aroma mai bine. Merele sunt bune in compoturi, dar se poate obtine un desert minunat prin uscarea acestor fructe. Legumele pot fi pastrate pentru mancaruri prin maruntire si uscare, evitandu-se astfel produse similare care se gasesc in comert, dar care pot avea si E-uri nesanatoase.

De mare folos este un asemenea aparat pentru uscarea planelor medicinale sau aromatice, ceaiurile obtinandu-se astfel usor si igienic. Fructele de padure si chiar fructe de gradina, prin deshidratare, sunt excelente pentru ceaiuri, dar acestea au nevoie de fierbere pentru a elibera aroma si vitamine, nu este suficienta infuzarea.

Cuptorul pentru un gatit sanatos

Fie aragazul are si cuptor, fie bucataria poate fi dotata cu un cuptor electric, acesta este esential pentru o bucatarie in care se doreste prepararea hranei sanatoase. Carnea, dar si legumele coapte sunt mult mai sanatoase decat cele prajite, uneori sunt si mai gustoase decat daca ar fi fierte. Sfecla, de exemplu, are gust diferit, mai bun daca este coapta si nu fiarta, iar daca se adauga hrean razalit, se obtine o salata deosebit de buna si de sanatoasa.

Asigurarea apei de calitate

Printre primele investitii in ce priveste dotarea casei ar trebui sa fie un echipament pentru filtrarea apei. Un frigider care are filtru incorporat poate fi un lux, dar exista si filtre sau dozatoare cu filtru care se pot atasa la reteaua de alimentare cu apa a casei, iar o astfel de investitie, cu tot cu consumabilele si accesoriile pentru filtre pentru apa va fi mai rentabila decat achizitia regulata a apei imbuteliata din magazine.

Daca se ia in considerare doar filtrarea apei de impuritati si microorganisme, se poate concluziona ca hidratarea este mai sanatoasa datorita unor astfel de sisteme, iar unele filtre imbogatesc calitatea apei prin alcalinizare si ionizare. In plus, avand acasa un sistem de filtrare, nu mai este necesara cumpararea de apa in pet-uri, reducandu-se si consumul de sticle de plastic si astfel fiind protejat mediul.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.