De ce sa-ti incurajezi copilul sa realizeze materiale creative pentru Internet?

Bunicile si bunicii creativi aveau la dispozitie, pe vremuri, revistele cu idei de lucru de mana, apoi generatiile de 30-40 de ani au numit aceste pasiuni ”handmade”, care a devenit o adevarata moda. Acestia incearca sa dezvolte creativitatea si spiritul antreprenorial al copiilor de azi invatandu-i sa faca mici obiecte, pe care sa le posteze pe internet, pentru a schimba impresii cu alti copii sau artisti, dar si pentru a face bani.

Un alt nivel al creativitatii la tineri se datoreaza dezvoltarii noilor tehnologii, care pot face cunoscut si apreciat pe Internet pe oricine are interes si simt artistic.

Noii difuzori de informatii si formatori de opinii

Dupa cativa ani de la Revolutie, Vasile Sebastian Dâncu, un cunoscut sociolog preocupat de impactul media asupra spectatorilor, prevedea ca telespectatorii se vor putea implica in emisiunile TV, ca va exista un soi de interactivitate. Atunci parea de neimaginat ca pe un ecran sa apara altfel de materiale video decat cele realizate de profesionisti, cu echipamente complicat de folosit, iar utilizatorul, pregatit sau nepregatit in tehnologii mass-media, sa pot ajunge pe ecranele altora cu o informatie, cu o idee sau cu o creatie. Iata cum Internetul si tehnologiile au oferit accesul oricui la oricine, de oriunde, atat pentru comunicare interpersonala, cat si pentru a difuza o creatie sau o informatie.

Citește și:  Mi-am luat imprimanta 3D

Cei tineri urmaresc pe Youtube si pe alte retele ale internetului materiale foto-video sau informatii specifice varstei lor, inclusiv se identifica cu ceea ce li se pare interesant la tineri de varstele lor. Astfel, copiii – din ce in ce mai tineri, deja de clase primare – au propriile canale pe astfel de medii pe internet, unde creatiile lor sunt urmarite de mii, chiar zeci de mii de copii, iar partea cea mai uimitoare este ca pot si castiga bani de pe urma creatiilor pe care le posteaza (video sau imagini foto).

Daca parintii au curaj sa dea pe mainile copiilor telefoane inteligente si performante – foarte scumpe, desigur, ceea ce ar trebui sa implice macar protejarea aparatului cu huse si folii pentru ecran, preferabil My Screen, atunci ar putea sa ii indemne si sa foloseasca tehnologiile in mod educativ si creativ.

Beneficiile dezvoltarii creativitatii prin postari pe Internet

Astfel de mici proiecte destinate internetului sunt abordate, in general, de catre tineri – mai ales adolescenti – care au parinti sau profesori cunoscutori ai noilor tehnologii, care sa-i sustina si material, adica sa le puna la dispozitie un smartphone si un calculator, dotat cu cateva programe necesare pentru prelucrare foto si/ sau video.

Pe langa cursurile de programare pentru copii care se fac in diverse institutii sau cele de scriere si editare in Word – care se tin la orele de TIC la scoala, copiii pot ajunge mai departe cu educatia tehnologica si artistica si sa afle cateva criterii corecte de incadrare si folosire a camerei foto-video cand se face o poza sau o filmare. Mai mult, compunerile pentru scoala pot fi ilustrate foto si punctate in functie de calitatea acestora, iar profesorii pot merge si mai departe cu cerintele – daca vad ca dotarile copiilor cu care lucreaza permit realizarea unui astfel de proiect –, cerandu-le copiilor in loc de compuneri scrise, mici eseuri foto sau video realizate cu telefonul mobil.

Interesul copiilor pentru ceea ce gasesc pe Internet este deosebit de mare, iar astfel de proiecte foto-video realizate cu un smartphone ii obliga, implicit, si la nevoia editarii (posibila si cu unele aplicatii pe telefonul mobil) si a invatarii unor programe destul de complexe pentru calculator. Ceea ce ii ajuta pe cei tineri sa stapaneasca bine calculatorul, fara de care viata profesionala si chiar cea personala este din ce in ce mai grea.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.