Pasi premergatori deschiderii unui magazin

Comertul nu mai inseamna neaparat interactiunea directa cu clientii, internetul oferind solutii foarte practice pentru accesul cumparatorilor la produsele dorite. Anterior raspandirii accesului la internet, existau cataloage tiparite, prin intermediul carora unii furnizori de produse sau servicii isi prezentau oferta, functionand ca si case de comenzi pentru a practica forme de comert la distanta.

Totusi, centrele comerciale, targurile si chiar micile magazine atrag si acum cumparatorii, comertul fiind, in general, o idee buna de afacere, dar sunt necesare cateva minime conditii.

 

Gasirea unui spatiu potrivit

Presupunând ca intreprinzatorul are o minima experienta comerciala sau de afaceri, demersurile pentru a deschide un magazin ar trebui incepute cu cautarea unui spatiu potrivit, cel mai important criteriu fiind bugetul. In functie de costul chiriei, dar si de amplasarea imobilului intr-o zona in care specificul magazinului ar putea asigura vanzari satisfacatoare, gasirea unui spatiu potrivit poate sa necesite timp, astfel incat cautarea locului ar trebui, in multe situatii, sa fie anterioara intocmirii actelor de infiintare a firmei sau a punctului de lucru.

Pe de alta parte, contractul de inchiriere a spatiului magazinului va fi necesar intocmirii societatii comerciale sau a punctului de lucru, cu autorizarile impuse de legislatia in vigoare.

 

Citește și:  Cum sa iti decorezi casa cu ajutorul covoraselor

Rezolvarea actelor necesare functionarii unui spatiu comercial

In functie de necesitatile spatiului si ale profilului activitatii desfasurata de societatea comerciala, actele necesare pentru functionarea unui magazin se pot obtine relativ repede si cu costuri rezonabile.

Insa, de exemplu, pentru magazine alimentare, pentru magazine care presupun detinerea de produse valoroase, iar exemplele care au nevoie de acte specifice pot fi multe sunt necesare conditii de functionare si autorizatii specifice.

 

Dotarile minim necesare

Mobilierul si dotarile necesare functionarii magazinului sunt costuri care nu pot fi evitate la deschiderea noii afaceri. Casa de marcat si registrele obligatorii trebuie sa existe in magazin in momentul deschiderii acestuia. Pentru a lucra eficient si usor, casa de marcat poate fi legata la un calculator dotat cu un program pentru contabilitate si gestiunea stocurilor.

In functie de specificul activitatii, patronul trebuie sa se informeze privind sistemele de securitate care trebuie sa existe pentru siguranta spatiului comercial si dotarile sau echipamentele pentru protectia personalului.

 

Oferta magazinului

Produsele sau serviciile oferite clientilor trebuie sa fie intr-o gama cat mai variata si ar fi de folos sa atraga prin reduceri de pret pentru o scurta perioada dupa lansarea magazinului sau pentru anumite sortimente.

Etichetarea produselor trebuie facuta cu mare atentie, deoarece unele produse necesita mentionari speciale, solicitate de legislatie. De asemenea, personalizarea etichetelor va aduce un plus imaginii magazinului.

 

Citește și:  Vine criza sau nu vine?

Promovarea afacerii

A face cunoscut un magazin nou este o sarcina destul de dificila, mai ales daca intreprinzatorul isi propune sa aduca produse noi pe piata. Vitrina are un rol major in atragerea clientilor spre noul magazin, dar captarea atentiei spre locul unde este magazinul se poate face si prin steaguri, panouri publicitare sau alte solutii. Investitia in promovare prin crearea de bannere sau folosirea altor materiale pentru produse publicitare sunt cheltuieli care nu sunt mari, dar pot avea un impact hotarator pentru succesul magazinului.

De asemenea, nu trebuie ignorata promovarea pe internet a magazinului – un site de informare sau chiar un magazin virtual putand completa vanzarile din magazin. Iar retelele sociale pot avea un impact important pentru fidelizarea clientilor.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.