Cum ne inbunatatim prezent social media cu Crowdfire!

Inca din urma cu cativa ani, se vorbea pe la conferintele din blogosfera sau pe la conferintele de social media despre importanta branding-ului si tot mai multi auto-intitulati experti isi dadeau cu parerea despre ce sa faci, despre ce sa nu faci, dar si despre povestea lor, care intre noi fie vorba, era mai mult sau mai putin credibila sau veridica.

Pe vremea cand inca se recomandau concursurile pe blog sau pe pagina de Facebook ca modalitate de crestere a traficului/subscriber-ilor/abonatilor si cand inca multi dintre cei care aveau un oarecare succes de moment se credeau experti in social media, lumea nu ii lua prea in serios pe cei care ziceau ca e nevoie de o strategie pe termen lung si de o investitie constanta, pentru ca spike-urile de moment nu erau necesare si nici suficiente cat sa tina vizitatorii pe blog sau pe paginile sociale. Bineinteles, asta se intampla si in urma cu ceva timp, cand toate reach-ul organic era aproape de maxim si cand brand-urile nu trebuiau inca sa plateasca prea mult pentru a isi promova produsele sau serviciile.

Pe masura ce retele ca Facebook, Twitter, Instagram sau Pinterest s-au orientat spre scaderea reach-ului organic, respectiv pe fortarea brand-urilor sa aloce bugete de comunicare pentru aceste retele, sfaturile in materie de marketing s-au orientat spre dobandirea unui numar cat mai mare de fani, astfel incat numarul sa compenseze pentru scaderea reach-ului organic.  Ei bine, nici asta nu a dat rezultate: miile de fani adusi prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe interactioneaza arareori cu paginile brand-urilor, iar astfel de practici nu au dus decat la o scadere si mai mare a reach-ului organic.

Ce e de facut?

Cand lucrurile complicate nu merg, regula de aur spune ca trebuie sa ne intoarcem la baze, ceea ce in cazul nostru consta in necesitatea de a alcatui o strategie de dezvoltare in Social Media, un lucru destul de dificil din mai multe motive:

 1. Ceea ce se invata in facultati despre marketing in Social Media este depasit in momentul in care studentii ajung sa profeseze;
 2. Retelele sociale isi schimba mai mereu algoritmii, iar ceea ce pana acum a functionat ca la carte, e foarte posibil sa nu mai functioneze in viitor;
 3. Datele oferite de analytics sunt adesea tarate de prezenta conturilor fictive. De exemplu, chiar ieri a anuntat Twitter stergea a peste 70 de milioane de conturi fictive.
 4. Sunt tot mai multe retele sociale si ele sunt dificil de acoperit, tocmai pentru ca cel mai adesea, e folosita de o categorie demografica diferita.

Testati! Masurati! Aplicati!

Citește și:  Dormitorul – camera parintilor

Strategiile de branding au un singur scop: captarea si mentinerea atentiei. Un mare numar de fani neinteresati nu va aduce conversii si poate nici macar recunoastere, pe cand un numar mai mic de fani direct interesati va face mult mai facila obtinerea de conversii/actiuni.

Cum se poate obtine acest lucru? In primul rand, este nevoie de date si de un sistem de manageriere. Sunt tot felul de unelte, care promit marea cu sarea, dar niciuna dintre ele nu e la fel de populara precum CrowdFire.

Ce e CrowdFire? Este un sistem de social media management care se bucura de votul a peste 19 milioane de oameni din intreaga lume, un aspect care spune multe despre eficienta lui. Cu crowdfire, toate strategiile pe parte de social media sunt mai usor de implementat, iar asta pentru ca:

 1. Postarile pot fi programate in bulk. Asta inseamna ca puteti face strategii de tipul A-B/B-A pe mai multe canale, respectiv puteti vedea care este ora la care utilizatorii sunt cei mai activi, respectiv ora la care interactioneaza cel mai mult cu pagina voastra;
 2. Puteti vedea daca anumite persoane pe care le-ati urmarit sunt inactive sau nu;
 3. Putati urmari statistici in timp real nu doar ale paginii voastre, dar si pe cateva dintre cele ale competitorilor directi in materie de followeri;
 4. Puteti publica in bulk pe mai multe retele sau chiar pe Youtube/bloguri wordpress. Mai mult, daca considerati ca acest lucru e necesar, o postare poate fi programata sa postata de mai multe ori;
 5. Primiti ajutor in selectarea tag-urilor, a paginilor de profil, etc;
 6. Cei care folosesc versiunea premium au prioritate la serviciul de suport;
 7. Dintr-un singur loc, fara sa fie nevoie sa se intre pe n site-uri, se poate interactiona cu fanii si folower-ii, lucru care permite nu doar o buna comunicare, ci si o mai buna imagine; pe termen lung, cu astfel de practici creste substantial si gradul de incredere al folower-ilor in brand-ul promovat.

Toate acestea sunt numai o parte dintre facilitatile pe care Crowdfire le ofera celor care folosesc acest sistem de monitorizare si dezvoltare a prezentei sociale.

In definitiv, marketing-ul si dezvoltarea unui brand in orice domeniu nu se fac dupa o reteta standard. De aceea este nevoie sa vedeti ce merge, ce nu merge, toate astea pentru a folosi cat mai putine resurse financiare cu putinta, dar si pentru a economisi timp. Sigur, se spune ca o parte din succes se datoreaza persistentei, insa persistenta cu o strategie gresita nu da rezultate mai deloc sau in cazul in care da, acestea sunt semnificativ mai reduse decat potentialul unei strategii bine puse in aplicare dupa ce a fost testata in prealabil.

Un avantaj mare pe care nu toata lumea il constientizeaza e faptul ca, avand informatii precum cele de mai sus la indemana, e semnificativ mai usoara intelegerea persoanelor cu care brand-ul intra in contact. Asta permite nu doar captarea atentiei pe moment, ci permite fidelizarea lor, mai ales in contextul in care zi de zi apar pe piata noi competitori, unii dintre ei chiar capabili.

Astfel, folosirea unui sistem precum Crowdfire este de bun augur atat pentru brand-urile mari, dar si pentru cele care incearca sa isi faca simtita prezenta in sfera social media, care nu au atatea mecanisme de publicitate precum un gigant ca eMag, de exemplu si nici trupe intregi de oameni specializati in publicitate si marketing. Totusi, cu strategia potrivita, orice brand se poate dezvolta cu costuri minimale, cel putin in comparatie cu metodele clasice.

Spor la socializat!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.