Va surade o plimbare prin Gradina Botanica?

Nu stiu cand ati vizitat voi o Gradina Botanica, dar daca nu ati facut acest lucru pana acum va invit sa o faceti, caci nu veti regreta. In afara de faptul ca puteti gasi lucruri interesante in cele mai ascunse unghere si unde nici nu va imaginati veti intampina o altfel de lume. O lume ce te poate inspira prin frumusetea ei.

Sincer nu credeam vreodata ca o gradina botanica te poate face sa te simti bine, mai relaxat si sa uiti de griji. Cu toate astea nu mare mi-a fost surprinderea cand am aflat ca pentru a dezvolta si forma o gradina botanica asa cum sunt cele din afara ai nevoie de timp… de foarte mult timp, dar si de un factor financiar destul de dezvoltat.

Spre exemplu Gradina Botanica Bucov, din apropiere de Ploiesti, este o gradina botanica noua ce va mai avea nevoie de foarte mult timp si de grija sporita a oamenilor ce o intretin pentru a deveni una dintre cele mai frumoase gradini.

De ce este speciala Gradina Botanica Bucov?

As putea spune in primul rand ca este foarte bine ingrijita, iar asta se reflecta pe fiecare alee pe care te hotarasti sa pasesti. Frumusetea florilor, dar si parfumul acestora te face sa mergi catre un taram al viselor. Iar acestea nu sunt singurele lucruri interesante despre aceasta gradina botanica:

  • detine o suprafata de 15 hectare;
  • la capatul aleii principale ai sa gasesti cea mai frumoasa harta a tarii realizata din pini;
  • gradina se imparte in 4 zone deosebite (asa le-am numit eu): Gradina Engleza, Gradina Franceza, Gradina Italiana si sectorul alpin;
  • fiecare dintre aceste zone au parte de vegetatie si plante din zonele cu acest specific;
Citește și:  România trece la ora de vară și în 2020

Fiecare sector din gradina botanica are frumusetea ei aparte cu care te atrage si elementele specifice. Dar daca ti-am atras atentia sau poate ca esti unul dintre iubitorii de plante, cred ca ar fi mult mai interesant daca as lasa aici scris cateva lucruri esentiale despre fiecare sector al gradinii.

Gradina Engleza – in acest sector poti gasi specii comune de arbori (tei, brazi, molizi, cedrii de tamaie), aleele sunt neregulate. Acest sector al Gradinii Engleze se intinde pe o suprafata de 1,7 hectare si s-au inceput la lucrarile pentru realizarea ei in anul 2009.

Gradina Franceza – se intinde pe o suprafata de 1,4 hectare si este una dintre cele mai frumoase zone din punct de vedere peisagistic. Arborii fiind modelati dupa formele geometrice. Tot in Gradina Franceza ai sa gasesti si o mareata fantana arteziana ce iti va capta atentia inca de la intrarea in gradina.

Gradina Italiana – reprezinta o compozitie florala cu specific mediteranean, iar prezenta apei este foarte importanta. Tot aici ai sa regasesti un iaz cu pesti exotici, si tot aici ai sa intalnesti si cateva specii de salcii, precum salcia creata, dar si salcia pletoasa.

Citește și:  Ce semnifica BTU la aer conditionat?

Sectorul alpin – cuprinde o zona de stancarie, zona preferata unde miresele isi doresc  sa-si faca poze.Tot aici ai sa gasesti si cateva specii de ienupar, tisa si evonimus.

In afara de aceste sectoare Gradina Botanica Bucov mai detine si o zona de plante aromatice. Dintre aceste plante aromatice amintim: malinul, rodia, catina, menta, dar si specia de otetar rosu. Ceea ce face speciala aceasta planta, otetarul rosu, este rezistenta fructelor lui. Acestea pot rezista primavara, vara si toamna de la un an la celalalt. In plus din aceasta planta se poate obtine si otetul.

Asa cum v-am spus si la inceput fiecare Gradina Botanica are farmecul ei. Tot ceea ce noi trebuie sa facem este sa-l descoperim si nu putem face asta mai bine decat daca am vizita gradinile botanice. Indiferent ca vorbim despre Gradina Botanica de la Bucov sau despre cea din Cluj sau despre oricare alta.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.