Importanta uleiului de lant pentru o drujba

Motoferastraiele (drujbele) electrice folosesc curent electric ca sursa de putere, ceea ce inseamna ca nu au nevoie de combustibil. O drujba pe benzina va functiona cu un amestec de ulei si combustibil, deoarece are parti mecanice in miscare care necesita ungere constanta, iar lubrifiantul trebuie sa prezinte proprietati speciale, cum sunt rezistenta la temperaturi ridicate, pelicula persistenta, ardere curata, etc.
Drujba electrica nu are nevoie de un astfel de amestec, insa lama si lantul trebuie totusi unse. Pentru asta se foloseste acelasi sistem de ungere cu ulei pe care il folosesc si drujbele pe benzina pentru lanturile lor, aici neexistand diferente pentru drujbele electrice vs benzina.

Uleiul trebuie sa fie special pentru lant, deoarece uleiurile de amestec au alte proprietati de lubrifiere. Pe eticheta sticlelor de ulei se specifica daca acesta e ulei de amestec sau ulei pentru lant, iar cele doua nu trebuie confundate.
Uleiurile arse sau cele vegetale pot dauna sistemului de ungere daca sunt folosite ca inlocuitor. Pe langa pret, un argument folosit des pentru utilizarea uleiurilor vegetale e ca acestea nu sunt toxice pentru mediu. Insa trebuie stiut ca uleiurile actuale de lant, indiferent ca sunt sintetice sau minerale, au devenit foarte prietenoase cu mediul.

Citește și:  Comenzi in aplicatia Gearbest

Cat despre ce ulei sa cumparam, majoritatea producatorilor de motoferastraie au propriul ulei pe care il recomanda in acest sens. Majoritatea uleiurilor prezinta aceleasi performante, insa uleiul producatorului ar putea oferi anumite avantaje suplimentare datorita testelor care s-au efectuat pe el. Unele uleiuri mai ieftine ar putea implica consturi mai mari pe termen lung daca conduc la eventuale reparatii ale drujbei.

Un ulei necorespunzator va duce in timp la uzura ambreiajului. Daca observati ca varful lamei devine prea fierbinte, inseamna ca lubrifierea e deficitara iar drujba trebuie oprita imediat pentru remedierea problemelor de la sistemul de ungere.

Manualul drujbei va indica intotdeauna uleiul corect care trebuie folosit.

drujba

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.