Vitamina A – lucruri interesante

Am citit un articol despre vitamina A si am vazut ca deficienta nu este frecventa in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare, dar este intalnita foarte des in tarile in slab dezvoltate. Acum am o dilema. Romania este o tara in curs de dezvoltare sau slab dezvoltata? De la distanta ar parea ca se dezvolta, dar daca te uiti mai atent ai zice ca merge inapoi. Sa trecem peste acest lucru si sa ajungem la ceea ce doream sa va spun.

Stiam ca este o vitamina importanta – pentru vedere pe timp de noapte, reproducere si sistemul imunitar, dar nu stiam ca se poate obtine usor din alimente si ca nu prea trebuie sa ne facem griji in privinta obtinerii ei. Articolul de care vorbeam mai sus l-am gasit tocmai cautand date despre acest fapt.

Se pare ca exista mai multe forme de vitamina A – gata facuta si carotenoizi. Prima forma se gaseste in produsele animale (carne, ficat, peste, ulei de peste), iar a doua forma se gaseste in foarte multe plante – morcovi, dovleac, brocoli, cartofi dulci etc.

Un lucru pe care nu il stiam este faptul ca vitamina A preformata poate fi foarte toxica si ca poate produce chiar si decesul persoanelor care consuma foarte multe alimente de origine animala ca ficat si ulei de peste. Cele mai periculoase alimente sunt cele ce provin din zonele cu temperaturi foarte scazute (zonele arctice) si au existat cateva cazuri in care persoanele ce le-au consumat au murit. Datorita toxicitatii, femeile insarcinate trebuie sa evite consumul de vitamina A preformata.

Vitamina A din plante nu este toxica si are o doza maxima foarte mare pentru ca organismul transforma carotenoizii in vitamina A doar atunci cand are nevoie si astfel nu se produce o acumulare a acesteia. Cel mai intalnit efect este colorarea pielii. Acest efect dispare la scurt timp dupa ce se scade cantitatea de carotenoizi.

O alta chestie interesanta este ca intr-un studiu s-a descoperit ca ambele forme de vitamina A pot creste riscul de cancer in cazul fumatorilor si fostilor fumatori. Acest lucru se intampla doar daca se consuma cantitati mari de legume sau alte alimente bogate in vitamina A.

Concluzia acestui articol este ca problema nu este cum facem rost de mai multa vitamina A, ci cum limitam aportul de vitamina A gata facuta. Nu trebuie sa eliminati produsele animale, ci doar sa mai scadeti putin cantitatea. Ceea ce trebuie sa evitati sunt suplimentele alimentare care contin vitamina A pentru ca acestea au in general doar vitamina preformata si chiar daca ele contin beta caroten mai bine mancati un morcov si ati rezolvat problema.

Mai multe

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.